Hänt & Skett

Kalkbruk runt Billingen

Kalkbruken stod i fokus då Skövde släktforskarförening träffades för att höra Birger Wallström berätta om kalkindustrin runt Billingen.

Vi fick höra om kalkarbetarens vardag och brukspatronernas karteller. Hur kalkbränningen gick till med hjälp av alunskiffern.

Birger är aktiv i Karlsfors museum som har spännande guidningar och föredrag.

 

Historiska kartor

Vilken kulturskatt vi har i svenska historiska kartor ända från 1630-talet.

Landskapsantikvarien Robin Eriksson gästade Skövde släktforskarförening där drygt 70 medlemmar samlats för att lära mer om våra kartor som är av stort intresse för släktforskare.

De äldsta kartorna är rikt detaljerade och färglagda till riktiga konstverk. Kartorna finns hos Lantmäteriet där man kan titta på och ladda ner dem helt gratis.

Kvällen avslutades med kaffe, fralla och mycket släktforskarprat.

 

Kick-off

Skövde släktforskarförening hade kick-off den 4 september inför höstens aktiviteter.

60-talet medlemmar samlades för att få information om temadagar, kurser och föredrag. Det bjöds på smörgåstårta och så blev det mingel bland de olika stationerna.

Mycket släktforsknings-diskussioner och anmälningar till kurser och temadagar. På bilden är Inger Kronberg Karlsson

 

 

vet1

Veterinärhistoriska museet

Den 25 maj var det final på vårens aktiviteter för Skövde släktforskarförening. Färden gick till Veterinärhistoriska museet i Skara.

 

Vi fick följa Sveriges första veterinär, Peter Hernqvist, från barndomen i Härlunda, som Linné-lärjunge, utbildningen i Lyon och Paris. Han hemkallades till Sverige för att inrätta en svensk veterinärskola, men det saknades pengar. Efter att han lyckats bota en smittsam hästsjukdom fick han regerings bifall och kungens medgivande att grunda veterinärutbildningen år 1775.

 

Förutom den intressanta historien om Hernqvist och utbildningen i Skara så finns det i källaren rester från franciskaner-klostret Sankta Katarina från år 1242. Detta upptäcktes efter att byggnaden brunnit ner år 1802 och skulle återuppbyggas. När vi gick ner i källaren möttes vi av de gamla murarna från klostret och en grav med en man som på ett våldsamt sätt mötte döden.

 

Klostret är inte helt utgrävt och man vet att det finns många gravar under huset. Det finns de som säger sig ha hört underliga ljud och fotsteg när de varit ensamma i huset…

 

 

morkfors-leif

Bakom kulisserna

Leif Mörkfors gjorde ett starkt intryck när han besökte Skövde släktforskarförening. I en fullsatt sal i Kulturfabriken berättade han om sitt arbete med TV-programmen ”Det sitter i väggarna”, ”Vem tror du att du är”, ”Skrik från förr” och flera andra program där släktforskning är inblandat. Vi fick höra vilket enormt arbete som ligger bakom programmen och en och annan anekdot.

Redan som 13- åring började han släktforska och som 16-åring höll han sin första släktforskningskurs. Flera av oss gick säkert hem och gjorde en ”omtagning” av den forskning som vi gjort för många år sedan för att hitta ny information och nya infallsvinklar. Leif berättade hur han genom en sådan omtagning hittade en farbror som han inte kände till tidigare.

 

Prova på

I veckan hade Skövde släktforskarförening ett gäng entusiastiska seniorer som fick prova på släktforskning. Detta var en av aktiviteterna som ingår i Skövde kommuns projekt Provapå Kultur för seniorer.

Vi huserade i Kulturlabbets datasal som normalt inrymmer yngre personer som håller på med dataspel. Nu var det en äldre generation som kopplade upp sig mot digitala arkiv och register på internet. Spännande blev det och någon hittade till och med kunglig börd.

 

Moller

Länslasarettet Mariestad

Mariestad hade landets första länslasarett. Om detta och om sjukvården på 1700-talet berättade Åke Möller om för Skövde släktforskarförening. Trots snökaoset kom drygt 60-talet personer och lyssnade till detta intressanta föredrag.

Åke Möller från Mariestad är historiker och författare och har skrivet ett flertal böcker om Mariestads historia och länslasarettet.

Lasarettet kom till på 1760-talet tack vare landshövding Adam Otto Lagerberg som även finansierade detta. Till att börja med var det två platser men det utökades inom kort till 8 platser. Man tog endast emot personer med sjukdomar som man bedömde att man kunde bota. Sjukvården gick i mycket ut på att det skulle vara balans mellan kroppsvätskorna: blod, slem, svart galla och gul galla. Åderlåtning och lavemang var vanliga behandlingsmetoder.

Om detta och mycket mer fick vi höra om. Kvällen avslutades som brukligt med kaffe och fralla.

 

soren-s

Årsmötet 2024

Årsmötet hos Skövde släktforskarförening lockade drygt 80 medlemmar. Bengt Anderson valdes till mötesordförande och Lars Friis till sekreterare. Snabbt och effektivt avlöpte årsmötesförhandlingarna. Samtliga i styrelsen sitter kvar vilka består av Håkan Larsson, Lars Friis, Jan Fredriksson, Christer Winbäck, Britt-Marie Magnusson Brinck, Eiler Karlsson och Annika Welin. Susanne Pettersson valdes till ordförande. Efter årsmötesförhandlingarna fick vi lyssna till Sören Andrén, medlem i föreningen, som berättade en annorlunda historia om sitt liv. En gripande berättelse och en påminnelse för oss alla hur samhället var för inte så länge sedan. Det blev också en berättelse om Polska ubåtar på besök i Sverige under andra världskriget. En spännande genhistoria!

 

 

Unga kvinnors levnadsöden

Skövde släktforskarförening gästades av författaren Maria Bouroncle. Hon berättade om den sista boken i trilogin om unga kvinnors levnadsöden på tidigt 1900-tal. Vi fick en intressant berättelse om tjugotreåriga Elsa drömmer om ett annat liv i Amerika. Det blev en tjuvstart på boksläppet och många passade på att få ett eget exemplar.

Som vanligt avslutades kvällen med kaffe och fralla.

 

 

Temadag om DNA

Temadag om DNA för medlemmarna i Skövde släktforskarförening. Detta var en uppföljning av höstens temakvällar och Cici Löfgren gick igenom mer avancerade verktyg för att analysera sina DNA-tester. Vi hade en mycket lärorik dag och vi får ytterligare ett tillfälle den 9 mars.

 

 

Farfars & morfars resa genom livet

Tommy Stark gästade Skövde släktforskarförening för att inspirera till att skriva sin egen släkthistoria. Som släktforskare har man oftast sin forskning i datorn, praktiskt men hur ska man föra det vidare till barn och barnbarn?

Barnbarnens intensiva frågande om konkreta saker kring deras egna föräldrar och far- och morföräldrar övertygande Tommy om en sak – att skriva ner berättelsen om sin egen resa genom livet, från barndomen, föräldrarna, kärleken, barnen, karriären och vidare i livet.

Vi fick höra hur han lagt upp och planerat skrivandet och han avslutade med att publiken fick nämna var sin händelse som man själv skulle vilja ha med i sin bok. Kvällen avslutades med kaffe, fralla och släktforskarprat.

Släktforskningens dag

Släktforskningens dag på Kulturfabriken i Skövde blev välbesökt. Släktforskarföreningen visade hur man kan släktforska med hjälp av skannade arkiv som finns tillgängliga på internet. Man fick även släktforskarhjälp om man kört fast i sin släktforskning. Cici Löfgren hade ett bord där hon svarade på frågor om DNA i släktforskningen och hjälpte de som ville om hur man reder ut sina resultaten man fått från sitt DNA-test.

Många passade på att se museets utställning som var öppen med bl.a. den intressanta avdelningen om Nordisk mat.

Det stora dragplåstret var Fredrik Mejster, känd för sitt deltagande i de TV-program som har sänts med inriktning på DNA och släktforskning så som ”Allt för Sverige”, ”Arvinge okänd”, ”Uppdrag granskning” och ”Genjägarna”.

 

 

Kick-off

Många medlemmar i Skövde släktforskarförening trotsade snövädret och slöt upp på på kick-offen inför vårens program i föreningen. Det var en genomgång av möten, föreläsningar och temakvällar. För att medlemmarna skulle få all information de vill ha, och kanske även ha synpunkter var det fem grupperingar med företrädare för varje grupp. Det var kurser, släktforskarhjälp, program, redaktion och DNA. Det bjöds på smörgåstårta och ordförande Susanne uppmanade alla att mingla bland grupperna och släktforskarvännerna, vilket man tog till sig. Det blev mycket mingel och släktforskarprat!

På bilden ser vi kursledaren Håkan Larsson i samtal med intresserade kursdeltagare.

 

 

Julfest

Skövde släktforskarförenings julfest lockade ett 70-tal medlemmar som välkomnades med glögg och pepparkakor. Höjdpunkten var folklivsforskaren Inger Widhja som berättade om julstök med pigor och troll från forna tider. Hon hade även med sig äldre föremål som hon berättade om och vi

fick tillfälle att ställa frågor om hur livet var förr.

Kvällen avslutades med en julsmörgås, kaffe och lussebulle.

 

 

Finsk kolonisation i Tiveden

Arkivens dag firades med Skövde släktforskarförening som kopplade upp sig på internet för att visa hur man kan släktforska med hjälp av digitala arkiv.
Platsen var Skövde museum som var medarrangör och många av besökarna passade på att titta på museets utställningar.
Jan-Erik Björk höll ett intressant föredrag om finsk kolonisation i Tiveden, vilket visade sig även vara finska kolonisatörer i hela Skaraborg under flera århundraden.
Många av oss har troligen finska anor och bland publiken fanns finsktalande som nickade igenkännande när han berättade om ortsnamn som har finskt ursprung i namnen.
Vi fick även veta att finländarna hade släktnamn långt innan svenskarna hade det och prästerna som förde den tidens folkbokföring förstod sig inte på det och därför står deras namn inte på rätt sätt i de gamla kyrkoböckerna.

Nu ser vi fram mot Jan-Erik Björks artikel i medlemstidningen Ättlingen!

henriksson-s

Krigsfångar i Skaraborg

Håkan Henriksson gästade Skövde släktforskarförening som fängslade publiken med en detaljerad och engagerad föreläsning om krigsfångar i Sverige och om svenska krigsfångar utomlands. Krigsfångar inhysta i Skövde. Ja, det var verklighet under det stora nordiska kriget 1700-1721. Man kan tro att de satt bakom lås och galler men de var inhysta hos borgarna i staden och rörde sig fritt. Krigsfångarna var sachser, ukrainska kosacker, tyskar och ryssar. Några blev kvar och gifte sig i Sverige och i Skövde. Släktforskar man på dem kan det vara svårt att koppla dem till sitt ursprung då de fick svenska namn i kyrkoböckerna.

Kvällen avslutade med frågor till föreläsaren och gemensam fika med fralla.

 

 

Prova på

Under hösten har Skövde släktforskar-förening haft flera tillfällen där man kunnat prova på släktforskning. 
Skövde kommun har haft ett arrangemang man kallat ”Provapå kultur” där föreningen visat släktforskning vid ett par tillfällen. Platsen var Kulturlabbet, eller Erik Ugglas skola som vi känner till det som sedan tidigare. Det var 20 deltagare uppdelat på två tillfällen som fick prova på
släktforskning. Vi hade 10 datorer, lika många deltagare och hjälpledare från föreningen vid varje tillfälle. Intresset var stort och många ville inte avsluta när det var dags för det. Flera av dem hade en ifylld antavla med några generationer med sig hem.
Under kulturveckan har information om föreningen varit utställd i Vuxenskolans lokaler. På lördagen fanns vi på plats för att visa släktforskning. Precis som på kommunens evenemang så
ställde ArkivDigital upp med dagslicenser som vi kopplade upp oss mot. Även den här dagen var besökare som fick hjälp med hur kan kan släktforska och dessutom hjälp att fylla i sin antavla.

 

 

Seniormässa

Seniormässan gick av stapeln den 4 oktober i Arena Skövde och Skövde släktforskar-förening var på plats.
På bilden ser vi Susanne Pettersson laddad med informationsmaterial innan besökarna anlände.
Mässan var välbesökt och många ville prata släktforskning och det är ju det roligaste vi vet!

Vi informerade om föreningens aktiviteter som t ex våra uppskattade kurser och möten med föreläsare.

Funderar du på att börja släktforska? Då är rådet att gå med i en släktforskarförening
och gå en kurs.

 

 

anders-josefson-s

Kristna vikingar i Varnhem

Kristna vikingar i Varnhem.

Det var ämnet för kvällens föredrag hos Skövde släktforskarförening.

Anders Josefson, med tidsenlig klädsel, drog storpublik. Det var inte bara medlemmar i föreningen som var intresserade av detta föredrag utan även andra historieintresserade skaraborgare som tog sig till mötet som var på servicehuset Bagaren i Skövde.

Vi fick en intressant föreläsning om vikingar i norden och framförallt från Västergötland och Varnhem.

Släktforskarföreningens möte avslutades som brukligt med gemensam fika samt diskussioner om vikingar, Katas gård i Varnhem och släktforskning i allmänhet.

DNA i släktforskningen

Cici Löfgren höll föredrag om DNA i släktforskningen hos Skövde släktforskarförening, där hon även är medlem.

Det märks att intresset för DNA-släktforskning har ökat, drygt 80 personer deltog i onsdagens möte.

Cici gick igenom och förklarade hur det fungerar när man har DNA-testat sig och vad man kan få för resultat. Det finns ett antal företag som man kan testa sig hos och deras verktyg skiljer sig lite åt.

Den här kvällen var det mest allmän information i ämnet. Senare i höst blir det fler temakvällar där man skall behandla mer specifikt sina egna resultat hos några olika företag. Många har redan testat sig och det blir säkert fler efter den här kvällen som avslutades med gemensam fika där Cici hade fullt upp med alla frågor som kom från intresserade släktforskare.

 

 

Friskvårdens dag

På bilden ser vi Håkan Larsson som var en av företrädarna för Skövde släktforskarförening på Friskvårdens dag söndagen den 3 september på Billingens fritidsområde. Tillsammans med 53 andra föreningar informerade vi om vår verksamhet. Det var föreningar inom vitt skilda områden liksom besökarna, det var unga, äldre och mittemellan.

Billingen visade sig från en av sina bättre sidor, det var många besökare och vi hade mycket trevligt.

Kick-off

Så var det dags för vår första kick-off i föreningen.

Vi kan lika gärna kalla det uppstart inför höstaktiviteterna. 64 glada medlemmar kom till mötet som började med en presentation av Susanne om de aktiviteter som föreningen kommer vara med på utöver det ordinarie programmet.

Därefter tog Eiler Karlsson, som är ansvarig för programkommittén, över och berättade om kommande månadsmöten och temakvällar.

Lars-Olof Klaar, kursansvarig, berättade därefter om föreningens kursverksamhet när det gäller nybörjar- och fortsättningskurser.

 

Meningen med den här uppstarten var att förutom informera om aktiviteterna ge möjlighet för medlemmar att aktivera sig mer i verksamheten. Det behövs fler medlemmar som hjälper till på våra aktiviteter.

 

Vi hade delat in oss på 6 olika bord med olika inriktningar.

Nu blev det mingel, gå runt bland de olika borden, äta smörgåstårta och mycket prat.

 

En mycket trevlig tillställning som gav mersmak!

Utflykt

Vårutflykten gick till Vallby – Sörgården. Vi delade upp oss, så några var där på fredagen och andra på lördagen.

Vallby Sörgården är Skaraborgs enda kulturreservat som idag ägs av Tidanbygdens- och Wäring-Locketorps hembygdsföreningar.

Den sista privata ägaren var Tyra Johansson som bodde på gården hela sitt liv.  Hennes familj hade ägt gården ända sedan 1700-talet.

Hon dog 1966 och gården kom då i hembygdsföreningarnas ägo.

Vi guidades runt på gården som ser ut och är möblerad exakt som Tyra lämnade den. Moderniseringen av jordbruket hade upphört under 1900-talet och oxar användes som dragdjur ända till 1962.

 

Det blev en trevlig och intressant dag som avslutades med gofika med hembakat bröd som avnjöts i det vackra vädret.

Månadsmöte

I stark konkurrens med ett fantastiskt vårväder samlades ett 50-tal medlemmar i Skövde släktforskarförening för att åhöra ett föredrag om den Stenkilska ätten presenterat av historikern Ewert Jonsson.

Stenkil var gift med Emund Slemmes dotter och fick efterträda sin svärfar 1060. Därmed inleds en epok där kristendomen befästs och ett samarbete med biskoparna i Hamburg och Bremen etablerades. Stenkil beskrivs som en kraftkarl på över två meter och som en utomordentlig bågskytt. Sonen Halsten Stenkilsson efterträder fadern 1066. Då även hans regeringstid blir kort får brodern Inge den äldre överta regentskapet innan Halstens söner Filip och Inge den yngre kan fortsätta.

Allianser genom giftermål slöts både med Norges kung Magnus Barfot och Danmarks kung Nils Svensson. Det var Inge den äldres dotter Margareta Fredkulla som giftes bort först i Norge och sedan i Danmark. Systern Kristina fick knyta band med en slavisk furste som sedermera fick anknytning till bland annat Ungern.

Inge den yngre regerade i nära 30 år och ligger begravd i Varnhems kyrka . En gravhäll antyder där att även han var en ståtlig karl på över två meter. Ewert Jonsson berättade levande om dessa män och kvinnor bördiga från den Västgötska myllan. I St. Levene finns en sten som minner om den Stenkilska ätten och 1130 var epoken Stenkil över.

Kvällens föredrag fick sätta punkt för vårens föreläsningar och endast besök på Valby Sörgård återstår innan vi ses till hösten.

Släktforskarhjälp

Under våren har Skövde släktforskarförening haft släktforskarhjälp på stadsbiblioteket i Skövde.

13 onsdagar har vi bemannat med två personer och datorer för att ge hjälp, tips och råd om släktforskning under ledning av Marion Biversten och Marianne Tibblin.

 

Det är inte bara föreningens medlemmar som fått hjälp utan alla har varit välkomna. Det skulle varit en 14:e gång men det blev tyvärr en informationsmiss om att biblioteket var stängt den här dagen.

Nu blir det ett uppehåll för att komma igång igen i höst.

Månadsmöte

Den här kvällen hade ett 60-tal av Skövde släktforskarförenings medlemmar samlats för att lyssna till Anna Laestadius Larsson, historikern som skriver kvinnornas historia, eller som hon säger ”det skrivs mycket HIStory, nu är det dags att skriva HERstory”.

 

Genom att läsa brev och dagböcker från kvinnor på 1700- och 1800-talet har hon kommit kvinnorna och deras levnadsvillkor nära.

 

Kvällens föreläsning handlade om Beata Charlotta som var skådespelerska och snart fick kontakt med hovets och landets nobla herrar. Som kurtisan skrev hon kontrakt om framtida underhåll men blev landsförvisad till Paris, där blev hon bl a spion åt den svenske kungen.

 

Hon såg män som gjorde resor till Italien, varför skulle en kvinna inte kunna göra detta? Hon tog saken i egna händer och reste ensam på en bildningsresa dit. Hon kom senare tillbaks till Sverige och Stockholm. Hon efterlämnade sig en dagbok där kvinnornas svåra villkor på 1700-talet kommer fram.

 

Hon ville ha ett rättvisare samhälle och man kan undra, har vi inte kommit längre?

Kurs

Släktforskningskurs

Den här våren har Skövde släktforskarförening hållit både nybörjar- och fortsättningskurser. På kurserna får man lära sig metoder och tekniker hur man söker sina rötter, kollar källor och organiserar släktforskningen.

 

Kursledarna visar hur man upprättar släktträd. Informationen man söker finns i många olika arkiv, en hel del är skannade och finns tillgängliga på internet. Det gäller att veta var och hur man skall söka för att lägga pusslet till sitt släktträd. Det är ett riktigt detektivarbete!

 

Alla är så intresserade av sin forskning att de nästan inte vill gå hem – säger Lars-Olof Klaar som är en av kursledarna på den här kursen som nu har avslutats.

 

På bilden ser vi från vänster kursledarna Britt-Marie Magnusson Brinck och Lars-Olof Klaar, kursdeltagarna Helena Djurberg, Börje Johansson, Eva Lidnert och Leif Sölvefjord.

Månadsmöte

12 april 2023

Christopher O’Regan gästade Skövde släktforskarförening som arrangerade föreläsningen på Arena Skövde. Bland de 300 besökarna var det blandat med medlemmar och övriga intresserade.

 

På sitt enastående sätt lyfte han fram historien från en annan synvinkel än vi är vana vid. Det är främst senare delan av 1700-talet som är hans intresse och specialité. Människorna på den här tiden hade minst sagt ett annat sätt att uttrycka sig än vi har idag. Det var utsvävande och målande.

 

Med sin eleganta vältalighet levandegjorde han människorna och platserna de levde på. Vi var många som gick hem den här kvällen med en ny syn på historien och 1700-talets människor.

Årsmöte

23 mars 2023

Alla hälsades välkomna av ordförande Susanne Pettersson, innan årsmötesförhandlingarna hölls en parentation för de medlemmar som gått bort under året.

 

Årsmötet öppnades och Stig Kjellström valdes till mötesordförande och Lars Friis till sekreterare. Punkterna på dagordningen avlöste varandra i snabb takt. Bland valen kan nämnas att Susanne Pettersson valdes till ordförande i ytterligare ett år. Britt-Marie Magnusson Brinck, Håkan Larsson, Eiler Karlsson, Lars Friis och Christer Winbäck sitter kvar i styrelsen och till nya styrelseledamöter valdes Jan Fredriksson och Annika Welin.

Till revisorer valdes Bert-Ola Karlsson, Sten-Göran Fock och suppleant Jan-Olof Berglund. Till valberedningen valdes Marianne Tibblin, Elisabeth Hall Karlsson och Frank Carlsson.

Håkan Larsson som i många år varit sammankallande i programkommittén har avsagt sig det och ersätts av Eiler Karlsson. Nya i programkommittén är Stig Kjellström, Birgitta Areskoug och Joy Åberg. Elisabeth Hall Karlsson valdes in i redaktionskommittén.

 

Avtackningar

Birgitta Areskoug och Margareta Löwfenborg tackades för sin tid i styrelsen. Gunnel Nyström och Christina Martinsson tackades för sina insatser med fika under månadsmötena. Eva Karlsson tackades för sitt arbete med bokföringen.

 

Föreläsning

Efter årsmötet höll Bodil Gärdén ett mycket intressant föredrag om sina erfarenheter från Ryska sjukhus. Bodil arbetade från 90-talet till 2010 i en grupp som arbetade med smittskydd och reste ofta till St Petersburg. De täta besöken gjorde att hon kom nära personalen på sjukhusen och fick fin kontakt med dem. Hennes berättelser och de bilder hon visade berörde oss alla.

 

Mötet avslutades sedvanligt med kaffe/te och semla samt mycket prat mellan medlemmarna.

Månadsmöte

1 mars 2023

Skövde släktforskarförening gästades av Carl Tufve Ek som på ett mycket kunnigt sätt föreläste om mynt, mått och vikt i historisk tid. Det är något som släktforskare ofta kommer i kontakt med när man läser t ex bouppteckningar och vigselböcker.

Längdmått angavs i tum, famn, aln, fot och andra kroppsmått som mättes på den regerande kungen eller drottningen. Det innebar att när det blev en ny regent så fick man mäta upp på nytt vad som skulle gälla. Man mätte även i mil, det fanns den gamla milen och den nya milen. Den hade dessutom olika längd beroende på var i Sverige man befann sig. Längst var Dalamilen på 15.000 m och kortast den finska milen på 6.000 m. Rymdmåtten mättes i bl a tunna, fjärding, kanna och skäppa. Även dessa hade olika värden beroende på tid och var i landet man befann sig. Vikt kunde mätas i lispund, skålpund, uns och mark. Det fanns även många olika mynt som dukater, riksdaler och skillingar.

Det var en mycket intressant föreläsning och visst är vi glada att det idag är samordnat så vi vet hur lång en meter är och att ett kg är just ett kg.

Efter föreläsningen var det fika med de 50-talet deltagarna som hade mycket att prata om när det gällde de gamla måtten och andra släktforskningsfrågor.

Om vi inte ses på onsdagarnas släktforskningshjälp på biblioteket så blir det på årsmötet den 22 mars.

 

 

Månadsmöte

15 februari 2023

Så var det dags för årets andra månadsmöte, denna gång med ny dag och ny mötesplats.

60 förväntansfulla släktforskare kom för att höra Maria Bouroncle berätta om sin släkts svåra trauma. Sorgen och chocken efter mordet på 3 små barn är en händelse som sätter djupa spår i en människa.

Maria Bouroncle fick höra om mordet i vuxen ålder och valde att undersöka vad som hade hänt och låta materialet bli till en bok där hon förklarar hur man kan hantera en sådan handling. Skildringen av dramat och de inblandade människorna samt hur de
löste sina liv efter rättegången var intressant och visade tecken på stor medmänsklighet.

 

Tack Maria, ditt föredrag gav upphov till många tankar och berättelsen har inte släppt sitt grepp än.

 

Kvällen avslutades med kaffe, kaka och en stunds intensivt pratande släktforskare emellan.

Vår ordförande Susanne Pettersson tackade Maria och åhörarna och önskade lika god uppslutning på nästa möte den 1 mars .

 

 

Släktforskningens dag

21 januari 2023

Släktforskningens dag firades på Kulturfabriken i Skövde. Skövde släktforskarförening bjöd på släktforskarhjälp som var välbesökt. Det märks att det finns ett ökat intresse för släktforskning. Barnmorskan och författaren Pia Höjeberg höll ett föredrag om barnmorskornas historia. Förr kallades de för jordegumma och jordemor, ett yrke som först sent blev officiellt med ordentlig utbildning. En intressant föreläsning som fängslade de ca 60 besökarna som efter föreläsningen fick tillfälle att köpa Pia Höjebergs böcker.

 

Julfesten

15 December 2022

Julfest

Årets julfest inleddes med glögg, pepparkakor och mingel. Därefter hälsades alla välkomna och efter en kort presentation av nästa arrangemang som är Släktforskningens dag i januari. Innan föreläsningen delades det ut ett välförtjänt pris till Christina Helmby i form av Sveriges släktforskarförbunds förtjänsttecken i silver. Se sep. artikel.

 

Föreläsning

Har vi det inte bra i norra Amerikat? Med dessa ord inledde kvällens föredragshållare Bengt Herrman årets sista medlemsmöte hos Skövde Släktforskarförening.

 

Med utgångspunkt från ett antal vykort berättade Bengt fängslande om hur livet blev i det nya landet för de utvandrade svenskarna. Fattigdom, arbetslöshet, brist på odlingsmark, 3 årig värnplikt och kyrkoofrihet drev 1,2 miljoner svenskar att bryta upp från hembygden och söka sig nya möjligheter i Amerika, av dem återvände cirka 200 000. Göteborg var den stora uthamnen och 80% åkte därifrån. När du väl var framme började den första kontakten på Ellis Island med läkarundersökning och förhör. Var du kvinna med barn, sjuk, äldre eller handikappad på något vis fick du ta båten tillbaka, endast de bästa släpptes in. Mellanvästern med Chicago och norra Östkusten med New York lockade flest emigranter. Det var med stolthet man skrev hem om livet i Staterna. Motiven på vykorten kunde skildra livet i vardagen eller den egna nya bilen, till och med det egna huset, korna och hästarna fick vara med.

 

Kvällen avslutades med julsmörgås och kaffe under glatt sorl från cirka 50 medlemmar. När vi ses nästa gång är det 2023 och Släktforskningens Dag och då har dagen redan blivit något längre. 

God Jul och Gott Nytt År önskades alla före hemgång.

Utmärkelse

15 December 2022

Utmärkelse

På julfesten utdelades en utmärkelse.

Christina Helmby tilldelades Sveriges släktforskarförbunds förtjänsttecken i silver. Christina har under många år gjort ett stort arbete i föreningen. Hon var ordförande under ett antal år och hon har utformat utbildningsmaterialet till våra kurser mm mm. Ordförande Susanne Pettersson delade ut priset med motiveringen ”För stort och mångårigt engagemang i släktforskarrörelsen i allmänhet och i Skövde släktforskarförening i synnerhet.” Christina fick ett diplom, en nål, blommor och en lång varm applåd.

Arkivens dag

12 November 2022

Skövde släktforskarförening firade Arkivens dag på Kulturfabriken i Skövde. Det bjöds på släktforskarhjälp och man fick se hur det går till att forska i digitala arkiv.

Berättaren Jean-Pierre Salkvist höll föredrag om varifrån våra skrifter kommer och hur de har använts genom tiderna. Innan berättelser och sägner skrevs ner hade den kringvandrande berättaren en stor roll som nyhets- och sägenbärare.

Efter föreläsningen bjöds vi på en saga med inlevelse om ”igelkottapojken”, som förvandlades från en best till en älskvärd man.

Museet hade även premiär på utställningen om Gunilla Pontén, så det fanns mycket intressant på Kulturfabriken denna dag.

 

 

Dödskaravanen

3 November 2022

Skövde släktforskarförening hade månadsmöte med föreläsning av Mats Erasmie. Mats som är bördig från Stöpen har skrivet en trilogi om utvandringen från Sverige till Brasilien för ungefär hundra år sedan. En utvandring som gick fruktansvärt fel och titeln på den första romanen är därför ”Dödskaravanen”. Det var främst industriarbetare och arbetslösa som flyttade till Brasilien där man utlovades guld och gröna skogar, bara man tog sig dit. Resan över Atlanten var gratis men man fick ta sig till Tyskland först. Den Brasilianska staten ville ha gifta lantbrukare med barn. Eftersom det nu var mest industriarbetare som emigrerade så löstes det med att man i Tyskland fick en stämpel i passet där det stod att man var lantarbetare. Man ordnade till och med matchning till giftermål och adoptioner.

Det blev en intressant kväll för de ca 60 medlemmarna som var på plats. Efter föreläsningen blev det kaffe med fralla, tid för släktforskarprat och boksignering.

Pigor, drängar och hembiträden

22 September 2022

Ja, det blev stor uppslutning när Skövde släktforskarförening hade höstens första månadsmöte. Ann-Charlotte Laudon-Tegerhult återupprättade pigornas och drängarnas anseende. Politiker som pratar om pigjobb som något nedlåtande fick Ann-Charlotte att reagera.

 

I dåtidens Sverige var man till stor del självförsörjande, allt skulle göras och tillverkas för hand. Man fick utbildning genom att arbeta praktiskt på gården. Därmed blev man redo att förbereda sig för vuxenvärlden och skaffa sig ett eget hem. Allt var inte bättre förr men vi fick en mycket intressant föreläsning och kanske en annan syn på pigorna, drängarna och hembiträdena.

20 – 21 Augusti 2022

Ett bildspel från Släktforskardagarna i Skövde -klicka på bilden

Släktforskardagarna 2022

20 - 21 Augusti 2022

Vilken fest det blev!

 

Skövde släktforskarförening arrangerade Släktforskardagarna i Skövde. Det skulle skett 2020 men pandemin kom emellan. Spänningen har varit stor, kan vi genomföra det i år? Det gjorde vi!

 

Projektgruppen som startade redan 2018 återupptog arbetet och den 20 och 21 augusti fylldes hela Arena Skövde med släktforskare från Sverige och Norden. I utställningshallen samsades 70-talet utställare och de 30 föreläsarna avlöste varandra.

 

Hemvärnets musikkår spelade på invigningen som startades med en fanfar. Mats Löwing, präst från Tidaholm, talade passande nog om prästens historiska roll då de förde husförhör, födelseböcker och dödböcker, som släktforskarna idag använder.

 

Allt det här hade inte gått att genomföra utan alla de ca 100 ideella funktionärerna som ställde upp hela helgen!

 

Vi vill även tacka våra samarbetspartner Sveriges släktforskarförbund, Skövde kommun, huvudsponsorn ArkivDigital och alla sponsorer och övriga samarbetspartners.

Utflykten

21 Maj 2022

Skövde Släktforskarförening har varit på utflykt till Bo Carlsson i Karstorp Forsby.
 
Bo berättade med inlevelse om Karstorps by och gården och dess historia.Bo har gjort om ladugården till utställningshall, där det finns en samling av gamla lantbruksföremål och redskap, han berättade om dess historia och användning, vidare berättade Inger Widhja om linberedning och dess redskap.
 
Bo har även ett mindre timmerhus på gården som han byggt själv med eget sågat virke, han har där inrett ett mindre museum med äldre redskap för snickeri, gamla husgeråd, en av dom första datorerna mm.
 
Med tanke på det ihållande regnet denna dag så var uppslutningen god, efter guidning intog vi medhavd fika i gårdens äldsta hus som Bo också renoverat omsorgsfullt.
 
Bo hade även boken” Hundra händelser” om tidens gång i Forsby till försäljning.

Temakväll Arkiv Digital

12 Maj 2022

Den 12 maj samlades vi för att ha en temakväll om funktionerna i Arkiv Digital.

 

Cici Löfgren berättade om funktionerna, de olika arkiven och registren som finns i systemet. Det är verkligen imponerande hur detta har utvecklats och alla miljoner skannade bilder som finns i systemet. Förutom de skannade böckerna finns sökbara register vilket är ett stort hjälpmedel i släktforskningen.

 

Ja, listan kan göras lång på alla funktioner som finns… Vi blev i alla fall lite klokare och fick nya tips på hur vi kan komma vidare i vår släktforskning.

"Bondetro och kyrkoro”

21 April 2022

Den 21 april hade vi medlemsmöte där det skulle röstas om ändring av stadgarna. Frågan togs upp på årsmötet i mars och nu skulle det röstas ännu en gång. Resultatet blev ett enhälligt ja till de nya stadgarna som nu finns upplagda på hemsidan.

 

Efter det fick vi lyssna på ett mycket intressant föredrag av Göran Malmstedt ”Bondetro och kyrkoro”. Lärde oss massor av saker vi inte visste förut samt gav bakgrund till många seder och bruk. Ord och olika talesätt samt hur belöningar samt bestraffningar kunde gå till berördes också på ett intressant sätt.

 

Tackade Göran för ett mycket bra genomfört föredrag med ett exemplar av vår Ättlingen samt en presentcheck.

Fika förtärdes därefter – kaffe, te och fralla.

Tack till Gunell & fikagänget!

 

Bullriga bybor, skällande hundar och bråkiga ungdomar var en vanlig syn i en kyrka i 1600-talets Sverige. Trots undervisning, övervakning och olika former av bestraffningar lyckades inte statsledningen fostra folket till goda lutheraner och ordentliga kyrkobesökare. Kyrkoledningens stränga krav på ett värdigt uppträdande var inte något som gick hem hos gemene man. Även om gudstron var stark hos församlingsborna drog de sig inte för att motarbeta den präst som kom i konflikt med dem.

 

I Bondetro och kyrkoro diskuterar historikern Göran Malmstedt den folkliga religiositeten och mentaliteten under 1600-talet. Bland annat går han igenom i vilken utsträckning folket tagit till sig reformationens budskap och hur det till synes vanvördiga uppträdandet kunde förenas med den starka gudstro som rådde i samhället.

Texttydningskurs

6 April 2022

En vacker lördag i april, närmare bestämt den 6, samlades vi ca 50 personer i Allas Hus, Borgunda, för att lära oss tyda gammal skrift. Lärare var Tomas GH Johansson från Svenljunga. Han har tidigare gästat oss och som vanligt blev det en lärorik dag med praktiska övningar.

 

För att orka hela dagen bjöds vi på sopplunch med smörgås som Margareta Löfwenborg ordnat, vilket var mycket uppskattat och välsmakande.

 

När dagen var slut hade vi alla blivit klokare och duktigare på att tyda 1700-talsskrift!

Årsmötet

3 Mars 2022

Den 3 mars hade vi årsmöte i Skövde släktforskarförening.

 

Ordförande Susanne Pettersson hälsade alla varmt välkomna. Mötet började med en parentation för de medlemmar som gått bort under året.

 

Till årsmötets ordförande valdes Jan Ejdebäck, som tidigare var ordförande i föreningen.

 

Förutom de sedvanliga årsmötesfrågorna fanns ett förslag från styrelsen på en ändring av stadgarna. Ett förslag har funnits tillgängligt för medlemmar under en tid, och diskuterades. Några ändringar skall göras och läggas ut på nytt för att kunna ta ett slutgiltigt beslut på medlemsmötet den 21 april.

 

Det blev inte några förändringar i styrelsen eller i programkommittén. I redaktionskommittén avgick Bert-Ola Karlson och ersätts av Rolf Arvidsson. Nya revisorer blev Bert-Ola Karlson och Sten-Göran Fock, revisorssuppleant blev Jan Fredriksson. I valberedningen blev det omval på Tommy Hoff och Cecilia Löfgren samt nyval på Bengt Andersson.

 

Efter detta smakade det gott med kaffe och semla.

 

Bengt Grewin var inbjuden för att visa den film han har gjort ”Ett alldeles ovanligt vanligt liv”. Filmen handlade om hans mormor, Betty Happstadius, som var född 1890 och blev 104 år gammal. Bengt filmade sin mormor när han intervjuade henne för många år sedan. Han kombinerade då sina stora intressen – film och historia. Efter många år blev filmen färdig och den tog med oss på en tidsresa genom 1800- och 1900-talet. Bettys 104-åriga liv kom att till stor del präglas av den svenska torvindustrins uppgång och fall.

 

Det var en mycket varm och kärleksfull berättelse om hans mormors uppväxt och livsvillkor vid förra sekelskiftet.

DNA-släktforskning

Cicci Löfgren

Skövde släktforskarförening hade temakväll med DNA-forskning i fokus. Cici Löfgren, en aktiv medlem i föreningen och tillika mycket duktig på släktforskning med hjälp av DNA, visade hur man tolkar sina DNA-resultat.

Cici berättade att innan man testar sig skall man tänka på att man kan få oväntade resultat. Man får en lista med personer man delar DNA med, men inte hur man är släkt. Därför är det viktigt med en traditionell forskning för att reda ut sina testresultat.

 

 

Det finns flera olika företag som erbjuder DNA-tester. Hos några av dem kan man föra över sina resultat till en annan aktör och på så vis utökar man DNA-träffarna.

 

Av de ca 25 deltagarna som var på plats var det flera som testat sig tidigare och några hade DNA-träff med varandra. Ett par hade hittat den gemensamma anan och andra forskade vidare på detta.

 

För dem som inte testat sig gavs det möjlighet att köpa ett DNA-test.

 

Det är ett stort intresse för detta och på de kommande Släktforskardagarna, som går av stapeln i augusti i Skövde, kommer det hållas föredrag och bland utställarna finns flera av företagen som erbjuder DNA-tester. En av föreläsarna är Peter Sjölund, känd för att ha hjälpt polisen med att lösa ett dubbelmord med hjälp av DNA-släktforskning.

Med film av Lennart Strand

Torsdagskvällen bjöd, som sig bör när det är julfest, på ett riktigt snöfall. Ett 50-tal medlemmar hade samlats för att träffas och ha lite julmys. Kvällen inleddes med glögg, en lott och julmusik.

 

Lennart Strand besökte oss och visade en film han gjort, ”Mina kvarter i Skövde”, med gamla bilder från Skövde. De flesta bilderna var tagna på 50- och 60-talet som visade den gamla träkåkstaden. På 60-talet revs många hus och hela kvarter har ersatts av nya hus. För att underlätta för oss har Lennart fotograferat platserna från samma vinkel som det ser ut idag. Detta var mycket uppskattat.

 

Efter filmen bjöds det på julsmörgås och kaffe med lussebulle. Under fikat hade vi dragning av lotteriet. Vinstbordet var välfyllt med fina priser som medlemmar skänkt. Det var böcker, cd-skivor och usb-minnen med register som vi släktforskare uppskattar, men även handvävda mattor och konstverk.

Ostindienfararna

Lars Olof Lööf

Den här torsdagskvällen begav sig släktforskarna i Skövde ut på en ordentlig resa. Nu till landet öster om Indien.

 

Redan på 1500-talet planerades flera expeditioner i österled och alla sjöfarare var nyfikna på att få kunna göra affärer i det okända landet. Det gjorde att marknadsföringen för att få besättning och medhjälpare på fartyget gick ovanligt lätt.

 

Vi kan kalla skeppet för Ostindiefararen nummer ett. Vi har ju i nutid nu på 2000-talet begåvats med en i princip exakt kopia av ettan med hemmahamn Göteborg.

 

Den har gjort samma resa som originalet gjorde. Ostindiska Companiet bildades 1731 och de handlade främst med Kina. 

 

Båten kunde lasta 800 ton och hade proviant och vatten till de drygt 80 sjömännen för månader och som var tvunget att kompletteras under resornas gång.  Det fanns färskt kött i form av levande djur ombord nere i skansen. Både kor och grisar.

 

Fram till kompaniets nedläggning 1813 hann man med att göra 132 resor med 37 olika skepp. Främst var det varor som kryddor, tyger, te och porslin som inledningsvis gav stora vinster till ägarna. Då liksom nu innebar det höga kostnader att genomföra expeditioner med båt till avlägsna mål och lönsamheten sjönk drastiskt på kort tid.

 

 

Den som nu guidade oss på vår resa var den i kretsarna mycket kände museiintendenten från Göteborg Lars Olof Lööf. Det han inte kunde om Ostindiska kompaniet var nog inte värt att veta. Han har dessutom producerat sig i skrift som kommer att finnas på biblioteket.

Arkivens dag

Göran Hellstrand

På stadsmuseet huserade Skövde släktforskarförening och hjälpte många som hade frågor om släktforskning. Det var även de som undrade hur de skulle forska fram vilka som bott i deras hus genom tiderna. Om man inte har tid och möjlighet att åka till olika arkiv finns det gott om digitala arkiv att söka bland, vilket släktforskarna visade.

Göran Hellstrand, som skrivit en bok om ”Tjuven från Hjärtum”, höll ett föredrag om den samme. Hans namn var Oskar Strömblad och genom åren som Göran skrev boken så blev det hans vän. Oskar var en speciell tjuv, han skrev nämligen dagbok. De ca 90 handskrivna sidorna skrev han på Härlanda runt 1920 och därefter finns ett litet rött häfte om senare delen av hans liv. Göran har kontrollerat alla uppgifter som ”tjuven” skrivit om och allt stämmer. Det finns även en fängelsedirektör i Karlstad som skrivit om honom. Oskar var på sin tid en av de som suttit inne längst under sin levnad.

Oskar stal aldrig från kvinnor eller de som hjälpte honom och han värnade om de svaga. Han hade ett hetsigt temperament som gjorde att han råkade illa ut vid flera tillfällen då han försvarade svaga personer som blev illa behandlade. Flera av hans fängelsevistelser kom till på detta viset.

Hans högsta önskan var att hitta kärleken, gifta sig och bilda familj. En önskan som inte gick i uppfyllelse, men han hade flera kärlekar och skrev kärleksbrev som smugglades ut från fängelset. Oskar hade fantasi och var finurlig, flera gånger verkade det som att hans liv var på rätt väg men på något vis blev det fel i sista ändan. Han skyllde inte på någon annan utan sa att det var hans eget fel att han blev en tjuv.

1937 dog Oskar, 68 år gammal, på interneringsfängelset i Karlstad. Han blev sänd till anatomiska institutet i Uppsala. Vad som hände med hans kropp sedan vet vi inte.