Utflykten 21 maj

Skövde Släktforskarförening har varit på utflykt till Bo Carlsson i Karstorp Forsby.
Bo berättade med inlevelse om Karstorps by och gården och dess historia.Bo har gjort om ladugården till utställningshall, där det finns en samling av gamla lantbruksföremål och redskap, han berättade om dess historia och användning, vidare berättade Inger Widhja om linberedning och dess redskap. Bo har även ett mindre timmerhus på gården som han byggt själv med eget sågat virke, han har där inrett ett mindre museum med med äldre redskap för snickeri, gamla husgeråd, en av dom första datorerna mm. Med tanke på det ihållande regnet denna dag så var uppslutningen god, efter guidning intog vi medhavd fika i gårdens äldsta hus som Bo också renoverat omsorgsfullt. Bo hade även boken" Hundra händelser" om tidens gång i Forsby till försäljning.
BoC
**********************************************************

Temakväll Arkiv Digital

Den 12 maj samlades vi för att ha en temakväll om funktionerna i Arkiv Digital. Cici Löfgren berättade om funktionerna, de olika arkiven och registren som finns i systemet. Det är verkligen imponerande hur detta har utvecklats och alla miljoner skannade bilder som finns i systemet. Förutom de skannade böckerna finns sökbara register vilket är ett stort hjälpmedel i släktforskningen.

Ja, listan kan göras lång på alla funktioner som finns… Vi blev i alla fall lite klokare och fick nya tips på hur vi kan komma vidare i vår släktforskning.

220512-ad.jpg

**************************************************************************

"Bondetro och kyrkoro”

Den 21 april hade vi medlemsmöte där det skulle röstas om ändring av stadgarna. Frågan togs upp på årsmötet i mars och nu skulle det röstas ännu en gång. Resultatet blev ett enhälligt ja till de nya stadgarna som nu finns upplagda på hemsidan.

Efter det fick vi lyssna på ett mycket intressant föredrag av Göran Malmstedt ”Bondetro och kyrkoro”. Lärde oss massor av saker vi inte visste förut samt gav bakgrund till många seder och bruk. Ord och olika talesätt samt hur belöningar samt bestraffningar kunde gå till berördes också på ett intressant sätt.

Tackade Göran för ett mycket bra genomfört föredrag med ett exemplar av vår Ättlingen samt en presentcheck.

Fika förtärdes därefter - kaffe, te och fralla.

Tack till Gunell & fikagänget!

 

Förlaget om boken:Bondetro.jpg

Bullriga bybor, skällande hundar och bråkiga ungdomar var en vanlig syn i en kyrka i 1600-talets Sverige. Trots undervisning, övervakning och olika former av bestraffningar lyckades inte statsledningen fostra folket till goda lutheraner och ordentliga kyrkobesökare. Kyrkoledningens stränga krav på ett värdigt uppträdande var inte något som gick hem hos gemene man. Även om gudstron var stark hos församlingsborna drog de sig inte för att motarbeta den präst som kom i konflikt med dem.

I Bondetro och kyrkoro diskuterar historikern Göran Malmstedt den folkliga religiositeten och mentaliteten under 1600-talet. Bland annat går han igenom i vilken utsträckning folket tagit till sig reformationens budskap och hur det till synes vanvördiga uppträdandet kunde förenas med den starka gudstro som rådde i samhället.

*************************************************************** 

Texttydningskurs

En vacker lördag i april, närmare bestämt den 6, samlades vi ca 50 personer i Allas Hus, Borgunda, för att lära oss tyda gammal skrift. Lärare var Tomas GH Johansson från Svenljunga. Han har tidigare gästat oss och som vanligt blev det en lärorik dag med praktiska övningar.

För att orka hela dagen bjöds vi på sopplunch med smörgås som Margareta Löfwenborg ordnat, vilket var mycket uppskattat och välsmakande.

När dagen var slut hade vi alla blivit klokare och duktigare på att tyda 1700-talsskrift!

Text: Susanne Pettersson

text-1.jpg

Bild: Tomas GH Johansson

DNA-släktforskning

Skövde släktforskarförening hade temakväll med DNA-forskning i fokus. Cici Löfgren, en aktiv medlem i föreningen och tillika mycket duktig på släktforskning med hjälp av DNA, visade hur man tolkar sina DNA-resultat.

Cici berättade att innan man testar sig skall man tänka på att man kan få oväntade resultat. Man får en lista med personer man delar DNA med, men inte hur man är släkt. Därför är det viktigt med en traditionell forskning för att reda ut sina testresultat.dna-1.jpg

Det finns flera olika företag som erbjuder DNA-tester. Hos några av dem kan man föra över sina resultat till en annan aktör och på så vis utökar man DNA-träffarna.

Av de ca 25 deltagarna som var på plats var det flera som testat sig tidigare och några hade DNA-träff med varandra. Ett par hade hittat den gemensamma anan och andra forskade vidare på detta.

För dem som inte testat sig gavs det möjlighet att köpa ett DNA-test.

Det är ett stort intresse för detta och på de kommande Släktforskardagarna, som går av stapeln i augusti i Skövde, kommer det hållas föredrag och bland utställarna finns flera av företagen som erbjuder DNA-tester. En av föreläsarna är Peter Sjölund, känd för att ha hjälpt polisen med att lösa ett dubbelmord med hjälp av DNA-släktforskning.

dna.jpg

 

*****************************************************************************

 

Årsmötet 3 mars 2022

Den 3 mars hade vi årsmöte i Skövde släktforskarförening.

Ordförande Susanne Pettersson hälsade alla varmt välkomna. Mötet började med en parentation för de medlemmar som gått bort under året.

Till årsmötets ordförande valdes Jan Ejdebäck, som tidigare var ordförande i föreningen.

Förutom de sedvanliga årsmötesfrågorna fanns ett förslag från styrelsen på en ändring av stadgarna. Ett förslag har funnits tillgängligt för medlemmar under en tid, och diskuterades. Några ändringar skall göras och läggas ut på nytt för att kunna ta ett slutgiltigt beslut på medlemsmötet den 21 april.

Det blev inte några förändringar i styrelsen eller i programkommittén. I redaktionskommittén avgick Bert-Ola Karlson och ersätts av Rolf Arvidsson. Nya revisorer blev Bert-Ola Karlson och Sten-Göran Fock, revisorssuppleant blev Jan Fredriksson. I valberedningen blev det omval på Tommy Hoff och Cecilia Löfgren samt nyval på Bengt Andersson.

Efter detta smakade det gott med kaffe och semla.

Bengt Grewin var inbjuden för att visa den film han har gjort ”Ett alldeles ovanligt vanligt liv”. Filmen handlade om hans mormor, Betty Happstadius, som var född 1890 och blev 104 år gammal. Bengt filmade sin mormor när han intervjuade henne för många år sedan. Han kombinerade då sina stora intressen – film och historia. Efter många år blev filmen färdig och den tog med oss på en tidsresa genom 1800- och 1900-talet. Bettys 104-åriga liv kom att till stor del präglas av den svenska torvindustrins uppgång och fall.

Det var en mycket varm och kärleksfull berättelse om hans mormors uppväxt och livsvillkor vid förra sekelskiftet.

grewin.jpg

 

 

Julfest med film av Lennart Strand

Torsdagskvällen bjöd, som sig bör när det är julfest, på ett riktigt snöfall. Ett 50-tal medlemmar hade samlats för att träffas och ha lite julmys. Kvällen inleddes med glögg, en lott och julmusik.

Lennart Strand besökte oss och visade en film han gjort, ”Mina kvarter i Skövde”, med gamla bilder från Skövde. De flesta bilderna var tagna på 50- och 60-talet som visade den gamla träkåkstaden. På 60-talet revs många hus och hela kvarter har ersatts av nya hus. För att underlätta för oss har Lennart fotograferat platserna från samma vinkel som det ser ut idag. Detta var mycket uppskattat.

Efter filmen bjöds det på julsmörgås och kaffe med lussebulle. Under fikat hade vi dragning av lotteriet. Vinstbordet var välfyllt med fina priser som medlemmar skänkt. Det var böcker, cd-skivor och usb-minnen med register som vi släktforskare uppskattar, men även handvävda mattor och konstverk.

Susanne Pettersson

Ostindienfararna

Den här torsdagskvällen begav sig släktforskarna i Skövde ut på en ordentlig resa. Nu till landet öster om Indien.

Redan på 1500-talet planerades flera expeditioner i österled och alla sjöfarare var nyfikna på att få kunna göra affärer i det okända landet. Det gjorde att marknadsföringen för att få besättning och medhjälpare på fartyget gick ovanligt lätt.

Vi kan kalla skeppet för Ostindiefararen nummer ett. Vi har ju i nutid nu på 2000-talet begåvats med en i princip exakt kopia av ettan med hemmahamn Göteborg.

Den har gjort samma resa som originalet gjorde. Ostindiska Companiet bildades 1731 och de handlade främst med Kina. 

Båten kunde lasta 800 ton och hade proviant och vatten till de drygt 80 sjömännen för månader och som var tvunget att kompletteras under resornas gång.  Det fanns färskt kött i form av levande djur ombord nere i skansen. Både kor och grisar

Fram till kompaniets nedläggning 1813 hann man med att göra 132 resor med 37 olika skepp. Främst var det varor som kryddor, tyger, te och porslin som inledningsvis gav stora vinster till ägarna. Då liksom nu innebar det höga kostnader att genomföra expeditioner med båt till avlägsna mål och lönsamheten sjönk drastiskt på kort tid.

Den som nu guidade oss på vår resa var den i kretsarna mycket kände museiintendenten från Göteborg Lars Olof Lööf. Det han inte kunde om Ostindiska kompaniet var nog inte värt att veta. Han har dessutom producerat sig i skrift som kommer att finnas på biblioteket.

Text Sören Andren. Bild Lars-Olov Lööv

Arkivens dag

På stadsmuseet huserade Skövde släktforskarförening och hjälpte många som hade släktforskningsfrågor. Det var även de som undrade hur de skulle forska fram vilka som bott i deras hus genom tiderna. Om man inte har tid och möjlighet att åka till olika arkiv finns det gott om digitala arkiv att söka bland, vilket släktforskarna visade.

Göran Hellstrand, som skrivit en bok om ”Tjuven från Hjärtum”, höll ett föredrag om den samme. Hans namn var Oskar Strömblad och genom åren som Göran skrev boken så blev det hans vän. Oskar var en speciell tjuv, han skrev nämligen dagbok. De ca 90 handskrivna sidorna skrev han på Härlanda runt 1920 och därefter finns ett litet rött häfte om senare delen av hans liv. Göran har kontrollerat alla uppgifter som ”tjuven” skrivit om och allt stämmer. Det finns även en fängelsedirektör i Karlstad som skrivit om honom. Oskar var på sin tid en av de som suttit inne längst under sin levnad.

Oskar stal aldrig från kvinnor eller de som hjälpte honom och han värnade om de svaga. Han hade ett hetsigt temperament som gjorde att han råkade illa ut vid flera tillfällen då han försvarade svaga personer som blev illa behandlade. Flera av hans fängelsevistelser kom till på detta viset.

Hans högsta önskan var att hitta kärleken, gifta sig och bilda familj. En önskan som inte gick i uppfyllelse, men han hade flera kärlekar och skrev kärleksbrev som smugglades ut från fängelset. Oskar hade fantasi och var finurlig, flera gånger verkade det som att hans liv var på rätt väg men på något vis blev det fel i sista ändan. Han skyllde inte på någon annan utan sa att det var hans eget fel att han blev en tjuv.

1937 dog Oskar, 68 år gammal, på interneringsfängelset i Karlstad. Han blev sänd till anatomiska institutet i Uppsala. Vad som hände med hans kropp sedan vet vi inte.

Årsmöte del 2

Som komplettering till det konstgrepp som tagits för att Släktforskarföreningen skulle kunna arbeta under en ny styrelse då pandemin var som mest besvärande togs det friska tag vid samlingen förra veckan.

Mötet kallades årsmötet del två och den nyligen avgångne ordföranden, Jan Ejdebäck fick ta på sig rollen som mötesordförande. Det slutade så väl att föreningens vise ordförande Håkan Larsson å den nya styrelsens vägnar föreslog att Jan skulle utses till hedersmedlem i föreningen. Röstningen togs med acklamation och varmaste applåder från de drygt fyrtio närvarande medlemmarna.

Ordförande Susanne Pettersson informerade om kommande aktiviteter i november. Den 13 november är det Arkivens dag som släktforskarföreningen tillbringar på Skövde stadsmuseum. Är man nyfiken på släktforskning eller vill ha släktforskarhjälp rekommenderas ett besök. Dessutom blir det föreläsning om ”Tjuven från Hjärtum”. På onsdagar bemannas stadsbiblioteket där man kan få släktforskarhjälp, nästa månadsmöte är den 25 november då man har en föreläsning om Ostindiefararna. När Kulturveckan invigs i Skövde bemannas biblioteket under fredag -söndag.

Sedan tog Håkan över hela tillställningen och gav en lite lärande föreläsning om Hugenotter. Något som det inte var många av åhörarna kände så mycket till om.

Ursprunget är från det katolska Frankrike på 1500–1600-hundratalen. En gammal schweizisk federation tros ligga bakom benämningen Hugenott.  Där hade ungefär samtidigt som Martin Luther (död 1546) ville reformera den kristna läran en grupp som under ledning av Jean Calvin, som var protestantisk reformator, bildats i Frankrike.

Calvin fick snabbt många anhängare men också starka fiender från Stat och kyrka. Som mest räknades två miljoner hugenotter i Frankrike. Mer än 50 000 protestanter (hugenotter) blev mördade av katolikerna i Frankrike. De fick inte utöva sin tro och cirka 400 000 flydde landet. Hugenotterna var skickliga hantverkare, köpmän, bankirer, och arkitekter.

C:a 200 kom till Sverige och startade verksamhet här, bla verkade dom i den så kallade Skepssbroadeln, och dom tio största aktörerna där var hugenotter som stod för 50% av all export under 16- och 1700-talet då främst järn, tjära och beck, samt importerade tyger, galanterivaror, vin, socker mm. Dessutom var hugenotterna konstnärer och arkitekter som ritade bla Stenhammar, Mariedals slott vid Lundsbrunn, Rössberga vid Falköping, Fiholm, Göta hovrätt i Jönköping mm. Så deras påverkan i Sverige på 16-1700talet var stort.

håkan.JPG

***************************************

Fler artiklar...